Referoin Investopedian Nathan Reiffin artikkelia “Series A, B, C Funding: How It Works”. Artikkeli auttaa ymmärtämään yrityksen matkan eri vaiheita kun se etenee start-upista globaaliksi menestystarinaksi. Jotta tekstistä ei tule kertalukemiseksi turhan pitkä, jaan sen kahteen osaan. Tänään on vuorossa johdanto ja seuraavalla kerralla jatkan varsinaisiin vaiheisiin. 

Huikean bisnesidean keksineen start-upin tavoitteena on saada operaatio käyntiin. Alussa yhtiö pääsee liikkeelle ystävien, perheen ja etenkin yrittäjien omilla rahoilla. Ajan myötä yhtiön asiakaskunta kasvaa ja liiketoiminta laajenee. Ennen pitkää yhtiö on noussut kilpailijoidensa kunnioittamaksi toimijaksi ja sille avautuu mahdollisuudet avata uusia toimistoja, rekrytoida työntekijöitä ja jopa listautua pörssiin.

Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta? Se johtuu siitä, että yleensä se onkin. Vain murto-osa start-upeista kasvaa yllä mainitulla tavalla ilman suurempaa ulkopuolista apua ja suurin osa menestyneistä start-upeista onkin nähnyt paljon vaivaa kerätäkseen ulkopuolista rahoitusta useilla rahoituskierroksilla. Nämä rahoituskierrokset tarjoavat ulkopuolisille mahdollisuuden sijoittaa rahaa kasvavaan yritykseen ja saada vastineeksi omistusosuutta yrityksestä. Kun kuulet puhuttavan sarjan A, B tai C rahoituskierroksista, nämä termit viittaavat edellä mainittuun prosessiin kasvattaa yritystä ulkopuolisen rahoituksen avulla.

Myöhemmin käymme tarkemmin läpi eri rahoituskierroksia: mitä ne ovat, miten ne toimivat ja mikä erottaa ne toisistaan. Jokaisen start-upin matka on erilainen, jolloin myös rahoituksen aikajanat eroavat. Jotkut yritykset etsivät rahoitusta jopa vuosia, kun taas jotkut(erityisesti vallankumoukselliset ideat höystettynä menestyneellä tiimillä) saattavat edetä todella nopeasti.

Kun ymmärrät erot erilaisten kierrosten välillä, sinun on helpompi analysoida uutisotsikoita liittyen start-up- ja sijoitusmaailmaan, tiedät mitä rahoituskierros merkitsee yhtiön suunnalle. Sarjojen A, B ja C rahoituskierrokset ovat vain askeleita matkalla, jossa nerokkaasta ideasta tehdään vallankumouksellinen globaali yritys, joka on valmis exitiin. 

 

Kuinka rahoitus toimii

Ennen kuin mennään rahoituskierroksiin, on välttämätöntä tunnistaa sen osapuolet. Ensiksi, on olemassa henkilöt, jotka toivovat rahoitusta yritykselleen. Kun liiketoiminta muuttuu valmiimmaksi, tapahtuu eteneminen rahoituskierrosten kautta; tavallisesti aloitetaan siemenrahoituksella ja jatketaan A, B ja C rahoituskierroksiin. 

Toisella puolella ovat potentiaaliset sijoittajat. Vaikka sijoittajat toivovat, että yritykset menestyvät koska he tukevat yrittäjyyttä ja uskovat näiden yritysten syihin ja tavoitteisiin, he toki myös toivovat saavansa voittoa sijoituksillaan. Tästä syystä lähes kaikki sijoitukset eri vaiheiden rahoituskierroksista järjestetään siten, että sijoittajat saavat osaomistuksen yrityksestä johon sijoittavat. Jos yritys menestyy ja tekee voittoa, sijoittaja saa osansa menestyksestä.

Ennen kuin rahoituskierrokset alkavat, analyytikot tekevät kyseisestä yrityksestä arvonmäärityksen. Arvot johdetaan useiden eri tekijöiden perusteella, joita ovat mm. johto, todistettu track record, markkinan koko ja riski. Pääasioita, jotka erottavat rahoituskierroksia toisistaan ovat juurikin kohdeyrityksen arvonmääritys eli valuaatio, yrityksen kehityksen vaihe sekä kasvunäkymät. Vuorostaan nämä tekijät vaikuttavat siihen, minkä tyyppiset sijoittajat ovat todennäköisesti kiinnostuneita ja syyhyn, miksi yhtiö etsii rahoitusta.   

 

LÄHDE: 

https://www.investopedia.com/articles/personal-finance/102015/series-b-c-funding-what-it-all-means-and-how-it-works.asp